5. Het geheim van De Telegraaf
‘Heb ik
eindelijk eens echt brekend nieuws, krijg ik alleen van jou een
tweetje terug!’
@Jeroenvanh op Twitter
==
Uitgerekend in Londen lekt het nieuws uit. Een journalist van Financial Times-onderdeel Mergermarket krijgt lucht van de onderhandelingen en doet op onorthodoxe wijze navraag. Via Hyves. Op 14 september wordt hij Hyver en benadert hij de mensen die op de teampagina op Hyves staan. Een voor een gaat hij ze af. De speurneus is zo opgewonden dat hij nauwelijks kan typen.
==
Company for sale
Please could you call me asap on the number below. i work for the FT in London. I am writing an article about your company.
==
Floris kijkt me geschokt aan. ‘Wat nu?’ Buiten het management weet niemand binnen Hyves van de gesprekken.
Hubert belt hem terug en bevestigt dat Jefferies het aanspreekpunt is voor geïnteresseerde partijen. Hij benadrukt dat deze partijen óns benaderen in plaats van andersom.
Met korte, gespannen rukken bladeren we de volgende dag de Financial Times door. En nog een keer. Zal er weer een engeltje op de lat zitten? Hadden we toch nog wat karmapunten liggen?
Op 18 september verschijnt op WebWereld een ander bericht. ‘Hyves praat poep.’ De auteur, geen Hyver uiteraard, gelooft niets van onze statistieken, ook al worden die ondersteund door meerdere onafhankelijke bronnen. ‘Gesjoemel’ is het. Het is tekenend voor het ongeloof bij sommigen. We doen een extra schietgebedje dat het Mergermarket-stuk in een donker gat verdwijnt.
Helaas. Een week later, op 21 september, stuurt Mergermarket een multiple intelligence alert rond naar hun betalende klanten: ‘Hyves shopped by Van den Ende & Deitmers.’ ‘Sources familiar with the company’ noemen TMG, Mecom/Wegener, Sanoma en de Persgroep als geïnteresseerd kopers. Grade: strong evidence. Value: 50 tot 60 Milijon.
In de Nederlandse media en op Twitter blijft het ’s avonds echter doodstil. Tot onze stomme verbazing de volgende ochtend ook. Zou niemand in Nederland dit dan lezen? Jawel.
==
From: Wouter Glaser
Date: 2010/9/22
Subject: Fw: Tweet forwarded by @HyvesAngels
To: Marc, Raymond, Yme, Floris, Koen
==
The heat is on.
==
Wouter stuurt een tweet door van ene @Jeroenvanh: ‘Hyves staat in de uitverkoop! Hyves’s waardering zou ergens tussen EUR 50m-EUR 60m liggen, 3x 2010 omzettarget van EUR 20m.’
‘Wie is dit?’ vraag ik bleek aan Floris.
‘Volgens zijn LinkedIn-profiel een bankier,’ zegt Floris. ‘Het enige positieve is dat hij maar 23 followers heeft.’
Het negatieve is dat een van die volgers @martijnvet is. Die heeft 500 volgers, waaronder veel bloggers.
‘Kunnen we daar al iets over nalezen #Hyves,’ reageert Martijn nieuwsgierig.
De twee keuvelen verder, nauw gadegeslagen door Floris, Yme en mij. Nooit was het stiller op de bovenste etage van Hyves HQ.
‘Kun jij trouwens mijn originele bericht eens retweeten met Hyves-hashtag? Kijken of jij er wel iets op terug krijgt!’ zegt Jeroen.
‘Het is te lang om te retweeten...’ antwoordt Martijn.
‘Ja, veel te lang!’ juicht Floris.
Zes minuten later retweet Vet het toch.
‘Zou het?’ vraagt hij aan zijn volgers.
Niemand reageert. ‘Dit moet echt in het boek,’ lacht Yme.
==
Het is te mooi om waar te zijn. Een week later mailt Het Financieele Dagblad. Urgentie hoog: ‘Ik werk aan een publicatie over Hyves en het feit dat de onderneming te koop wordt aangeboden en ga er morgen over publiceren. Ik ben in ieder geval van plan een aantal partijen te noemen die zijn gepolst, waaronder TMG, Sanoma, de Persgroep en Wegener.’
Het is natuurlijk logisch dat Het Financieele Dagblad hierover schrijft, maar de insteek is onjuist. Er zijn gesprekken omdat enkele partijen Hyves hebben benaderd en niet andersom. Als we ’s avonds het artikel ter inzage krijgen, worden tot onze frustratie de belangrijkste gebeurtenissen precies omgekeerd weergegeven. Per mail proberen we per punt nogmaals aan te geven dat het niet klopt.
De gesprekken met Viacom 2008 waren niet een mislukte ‘exitpoging’, maar wij hebben zelf besloten er niet op in te gaan. Hubert heeft erna nota bene met zijn fonds zelf geïnvesteerd. Wij hebben niet ‘aangeklopt bij een aantal toonaangevende partijen in de Nederlandse uitgeverswereld’. Wel zijn we zelf benaderd. Sanoma heeft niet ‘de mogelijkheid tot een boekenonderzoek afgeslagen’, want die mogelijkheid hebben ze nooit gehad. Er is sinds 2007 überhaupt niet meer met Sanoma gesproken over dit onderwerp. Niet wetende wat te verwachten qua toon en grootte van het uiteindelijke artikel doen we ’s avonds de lichten uit. Dat valt niet mee.
EIGENAREN ZETTEN HYVES OPNIEUW IN DE ETALAGE schreeuwt de voorpagina van Het Financieele Dagblad de volgende ochtend, 29 september. De feitelijke onjuistheden zijn blijven staan. Want FD had hiervoor meerdere bronnen, legt een bevriende journalist van het FD mij ’s avonds uit. ‘En journalisten houden nu eenmaal van frictie.’ En van fictie.
Het is het verhaal van de dag. Iedereen heeft het erover. Van RTL-ontbijtnieuws tot het RTL Nieuws van acht uur, en alle kranten, internetsites en radiostations ertussen. We proberen de schade te beperken door de feitelijke onjuistheden te corrigeren zonder in te gaan op lopende gesprekken, want daar kun je nooit iets over zeggen.
Een paar dagen later horen we van TMG dat de mediastorm de kans op toestemming van de raad van commissarissen niet vergroot. Voor het eerst is het prettig dat die vergadering pas over een maand is, hopelijk hebben we nog genoeg tijd om de nare smaak weg te nemen door de aandacht te richten op de gang van zaken bij Hyves zelf.
Op 4 oktober wordt bekend dat Wegener-baas Joop Munsterman per direct opstapt. Hyves was niet de reden, maar de frustratie om de tweede bieding heeft de relatie tussen de directies van Mecom en Wegener geen goed gedaan.
==
Op 14 oktober maakt het ministerie van Volksgezondheid de resultaten van de Hyves-campagne voor nieuwe donoren bekend. Met 25.000 nieuwe aanmeldingen is de actie een doorslaand succes. Ter vergelijking: De Grote Donorshow van BNN, ook al erg succesvol, leverde 7300 nieuwe aanmeldingen op. In totaal hebben meer dan 200.000 Hyvers op hun profiel aangegeven vóór donatie te zijn. Dat Hyves zo mogelijk levens redt, is een nieuw hoogtepunt dat niet snel overtroffen zal worden. Gelukkig wordt ook dit bericht breed uitgemeten in de media.
De volgende dag staat Hyves weer op Nu.nl. Ditmaal met de nieuwe homepage, een soort barometer van de meest besproken onderwerpen in Nederland. En drie dagen voor de RvC-vergadering schrijft Het Financieele Dagblad opnieuw een groot stuk over Hyves, deze keer met goed nieuws: ‘Netwerksite Hyves stapt in mobiele telefonie.’
Onder leiding van Koen en Joost is samen met T-Mobile in zes maanden tijd een nieuwe mobiele aanbieder opgericht. De propositie is ouderwets des Hyves’: Hyvers bellen gratis. Nou ja, gratis, als je minimaal 10 euro per maand betaalt, kun je naast onbeperkt internetten tot 1000 minuten gratis bellen met andere Hyvers. Door de mobiele communicatie te integreren in het sociale netwerk kan Hyves Mobile voorop gaan lopen in de telecommarkt. Dat kan ook financieel erg interessant zijn, schrijft Het Financieele Dagblad. Twee maanden eerder kocht Telefonica voor 70 miljoen euro het verlieslijdende Tuenti, ook om samen een mobiele aanbieder op te zetten.
Tot onze opluchting zijn ook de Hyvers erg enthousiast over Hyves Mobile. De eerste dagen geven al bijna dertigduizend Hyvers door wanneer hun huidige abonnement afloopt zodat ze eventueel kunnen overstappen. Honderd Hyvers kopen zelfs al een abonnement terwijl ze nog nauwelijks kunnen profiteren van het netwerkeffect van gratis bellen met andere Hyvers.
==
Intussen zijn de punten met TMG bijna allemaal afgerond, maar er is een potentiële dealbreker bijgekomen: TMG wil zekerheid dat Hyves minimaal 3,8 miljoen euro gaat verdienen in 2010. Op zich niet vreemd, want de teller staat nu pas op 1 miljoen omdat het leeuwendeel van de winst in het vierde kwartaal wordt gegenereerd. Hubert en Leendert willen echter geen druppel water meer bij de wijn doen, zelfs geen hypothetische druppel. Vooral Hubert houdt zijn poot stijf, om een salamitactiek te voorkomen waarbij de worst steeds een plakje kleiner wordt.
Woensdag, een dag voor de RvC, bedenken Hubert en Leendert een tegenvoorstel. Naast de downside wordt er ook een upside toegevoegd: bij een positief scenario volgt er een bonus. Leendert belt vervolgens CFO Fred Arp.
Die zwakt de upside weer wat af, waarna de twee elkaar door de telefoon de hand schudden. Tot onze verbazing laat Fred na het compromis weten dat als de RvC akkoord gaat er vrijdagochtend getekend kan worden. Na maanden van onderhandelingen en vertragingen zijn we opeens maar 36 uur verwijderd van de handtekening – een onwerkelijk gevoel. Over 36 uur zijn we mogelijk geen eigenaar meer van Hyves. We blijven wel de baas en dezelfde mensen blijven er werken, dus de verandering is alleen op papier. Maar het blijft een rare gewaarwording.
Alle aandeelhyvers gaan akkoord met het compromis, behalve Hubert. Hij is een paar dagen met zijn gezin in Londen en lastig te bereiken en hij mailt de oorspronkelijke upside-regeling te willen. De investeerder laat weten maandag weer op kantoor te zijn en er dan naar te kijken. TMG had immers zelf ook een aantal deadlines gemist, onder andere door vakanties.
==
‘Maandag?’ Verbijsterd leest Koen de mail hardop. ‘Dan is er morgen geen compleet bod dat de RvC kan goedkeuren.’
Wachten tot maandag betekent mogelijk ook zes weken wachten op een nieuwe RvC-vergadering. Dat kan het einde van de deal betekenen, of de RvC moet de transactie goedkeuren onder voorbehoud van een regeling voor de garantie en upside.
Het is een surrealistische situatie. Tot diep in de nacht stemmen we met TMG en de advocaten alle contracten af terwijl de grootste aandeelhouder van Hyves helemaal niet akkoord is. Tegen TMG zeggen we maar dat we Hubert nog niet hebben kunnen bereiken. We kunnen ons niet voorstellen dat hij niet akkoord wil gaan. Alle voorwaarden zijn afgestemd, behalve de regeling voor een boete en een bonus. En die is door zijn tegenvoorstel al een stuk beter. Hopelijk zit Hubert nog in zijn rol als bad cop? Of is het echt een dealbreker als er geen betere bonusregeling komt?
Intussen dramt de fanatieke advocaat van TMG door over kleinere punten. Waarschijnlijk is hij prima om aan je eigen kant te hebben, maar wij ergeren ons kapot. Floris en ik overwegen om in een advertentie in De Telegraaf te zetten: ‘Aangeboden: studio in het centrum van Amsterdam voor slechts 300 euro per maand,’ met zijn 06-nummer erbij. We weten niet dat Marc dit aan Fred vertelt, gelukkig moet de CFO er hartelijk om lachen. Bijna reden om het echt te doen.
Als ik de volgende dag wakker word bel ik vanuit bed direct Flop.
‘Heb jij al wat gehoord?’
‘Niets.’
==
Als we om negen uur nog niets van Hubert hebben gehoord, moeten we TMG bellen dat er toch geen akkoord van alle aandeelhouders is. Veertig slopende minuten later is om 8.12 uur toch iedereen akkoord. Hubert wil tot het laatste moment tegenwicht bieden in de onderhandelingen. En misschien nog wel belangrijker: het kost hem nog meer moeite dan gedacht om Hyves los te laten.
==
Donderdagmiddag belt Fred Marc. De commissarissen zijn akkoord. Het is een dubbel gevoel, maar de trots overheerst. Als we op zoek gaan naar een fles champagne, belt onze advocaat.
‘Nu hopen dat de OR ook akkoord gaat anders kan het niet doorgaan.’
Dat was toch alleen een hypothetisch risico?
‘Nee. Bij een negatief advies van de OR gaat het niet door.’
Theoretisch is het mogelijk dat we de overname aankondigen en drie dagen later na een negatief advies weer moeten afblazen. We laten de kurk nog even op de fles.
Voor de aankondiging op maandag 1 november zijn er felicitaties van Hubert.
==
From: Hubert Deitmers
Sent: 31 oktober 2011 12:43
To: Marc, Floris, Koen, Raymond, Yme
Subject: Gefeliciteerd
==
Beste Marc, Floris, Koen, Raymond en Yme,
==
Het is zover, morgen is de aankondiging. Het feit dat jullie Hyves hebben laten uitgroeien tot in mijn ogen het grootste internet succes van Nederland, is een groot compliment waard. Echt een fantastische prestatie en iets om uitermate trots op te zijn. Ik begrijp dan ook jullie enthousiasme cq feeststemming. Wel verdiend en zeer terecht!
Zelf heb ik dat enthousiaste gevoel nog niet helemaal, maar wellicht gaat dat nog komen. Ik denk dat dit zich mooi laat omschrijven door de reactie van Dimphy, mijn dochtertje van tien jaar. Zij merkte afgelopen donderdag duidelijk aan mij wat dit met mij deed en zei dan ook: ‘Pap, als je het niet leuk vindt, moet je het toch gewoon niet doen.’ Tja, hoe moest ik dat nu uitleggen. Ik maakte voor haar de vergelijking met de stap van de lagere school naar de middelbare school. Ik zei dat het een erg dubbel gevoel is. Je realiseert je dat je op die leeftijd er helemaal aan toe bent en er ook meer dan klaar voor bent. Tegelijkertijd laat je een mooie periode achter je en zul je jouw vriendjes veel minder vaak gaan zien. En toch wil en moet je die stap maken. Eigenlijk vind ik dit wel een mooie parallel. Jullie als persoon en Hyves als bedrijf zijn er helemaal aan toe. In de huidige fase en omstandigheden is dit gewoonweg de beste stap. Mooi vind ik dat Hyves in Nederlandse ‘handen’ blijft.
Mannen, GEFELICITEERD!
We hebben gehyved en hoe...
==
Groeten,
Hubert
==
Bij zonsopgang is op Hyves al duidelijk wat speelt.
==
Marc: Vroeg uit de veren 06:37
Yme: Vroeg op pad @ A1 06:43
Raymond: Krantje kopen @ amsterdam 07:10
Floris: :newspaper: @ vroeg op 07:17
(Koen plaatst niets, hij is nog niet zo handig met mobiel internet)
==
Op de vergadertafel in de bestuurskamer van de Telegraaf Media Groep staan tussen het ontbijt vijftien glazen champagne en twee pakken papier: een voor TMG en een voor ons. Naast de advocaten is ook de voltallige Raad van Bestuur van TMG aanwezig: CEO Ad Swartjes, COO Patrick Morley en granaatwerper/CFO Fred Arp, net als Johan Ooms, die als hoofd Corporate Development ook nauw betrokken was bij de deal. Na maandenlange onderhandelingen zijn we één krabbel verwijderd van de fusie.
Als leider van het project zou Morley tekenen. Hij bedenkt echter dat het de laatste maanden van Swartjes bij TMG zijn en wijst naar de CEO. Die heft zijn glas.
‘Ik teken wel voor TMG,’ zegt Swartjes lachend, ‘als men over een paar jaar vraagt welke gek deze deal getekend heeft, ben ik toch al weg.’
Er is weinig tijd om na te keuvelen over de wedstrijd. De ondertekening creëert een nieuwe druk: de beurs. De deal moet nu zo snel mogelijk bekend worden gemaakt. Licht beneveld van de champagne springen we om kwart over acht in de auto en racen we terug naar HQ. Op dat moment wordt het nieuws met de buitenwereld en de beurs gedeeld, en in een blog met de Hyvers.
==
==
‘Hyvers!
==
Goed nieuws. Vandaag slaan we een grote slag in de Hyvolutie met de overname door De Telegraaf. Want in de praktijk lijkt het natuurlijk meer op een fusie, er zijn immers meer Hyvers dan Telegraaf-abonnees. Zoals al vaker gezegd was een overname een optie als het de groei van Hyves zou kunnen versnellen. Welnu, we gaan samen mooie dingen doen.
Neem nou Hyves Mobile. Om negen miljoen Nederlanders gratis te laten bellen en sms’en kom je er niet met een website alleen. Experts adviseerden ons daarom reclame te maken op radio, tv en in kranten. Maar waarom huren als kopen op lange termijn altijd goedkoper is? Aldus geschiedde.
Vanaf vandaag zijn we collega’s van onder andere marktleidende kranten (De Telegraaf en Sp!ts), radiostations (Sky Radio en Veronica) en indirect van tv-zenders (Net5, SBS en Veronica).
==
Zoals altijd bij aandeel-Hyver-besluiten beantwoorden we hieronder de meest voor de hand liggende vragen:
==
Blijft de naam bestaan?
Ja. De Telegraaf blijft De Telegraaf. Hyves blijft ook Hyves trouwens, en blijft natuurlijk ook nu eeuwig gratis!
==
Wat gebeurt er met het management van Hyves?
Iedereen blijft, maar we hopen op een kleine stoelendans. Yme loert op Botentekoop.nl, Nine aast op het hoofdredacteurschap van De Telegraaf. Floris is Wilma Nanninga 2.0 en Koen ziet een grote toekomst voor Chinese feelgoodmuziek op Sky.
==
Wat gebeurt er nu met Hyves de Musical?
Die gaat door. Al was het maar omdat Chantal Janzen al vijftien kilo is aangekomen voor de rol van Nine.
==
Wat vinden jullie ervan? Zelf kunnen we nog steeds nauwelijks geloven dat wat we met zijn drieën begonnen is uitgegroeid tot een legioen van negen miljoen Nederlandse Hyvers, en nu ook het mooiste mediabedrijf van Nederland.
==
Wat is de volgende stap? Hebben jullie nog leuke ideeën voor combinaties met de kranten en/of radio? Denk bijvoorbeeld ook aan onze eerdere samenwerkingen met Telesport. Zo was de WK-poule met 250.000 deelnemers de grootste online ooit. Wat zouden jullie doen als je een stukje in krant had?’
==
Om halftien stapt Marc op HQ op een kratje om de plannen te presenteren en vragen te beantwoorden. Twee uur later geeft Marc met TMG-bestuurder Patrick Morley een persconferentie. We kunnen zo snel geen Hyves-shirt vinden om Morley in te hijsen, maar de Ier straalt zo ontwapenend dat het iedereen duidelijk is: hier staat een Hyver. Ook al heeft hij nog maar twee vrienden.
RTL Z zendt de conferentie live uit. Nog eentje in de categorie ‘dat zag je niet aankomen’ toen we zes jaar geleden van start gingen. Marc doet het fantastisch, alsof hij niet anders gewend is.
Op 12 november is ook de ondernemingsraad van TMG akkoord en worden de definitieve contracten getekend. De complicerende boete-bonusregeling wordt toch geschrapt, mede door Huberts opstelling.
’s Middags maakt Comscore de cijfers bekend over oktober. Nooit eerder besteedden Nederlanders meer tijd op Hyves dan in de afgelopen maand: 1,9 miljard minuten. Per dag wordt er een eeuw gehyved in Nederland. Dezelfde middag loopt het Goldmember-abonnement van de familie Deitmers af. Marc geeft ze op de valreep een nieuw abonnement en breekt zo de ‘leakage’-bepaling in de contracten, die het verbiedt om geld naar de aandeelhouders te sluizen.
Als we ’s avonds de deal vieren, word ik in een café aangesproken.
‘Jij bent toch Raymond van Hyves?’
De jongen wijst naar een meisje. Het meisje zwaait, breed lachend.
‘Een paar jaar geleden hebben we elkaar via Hyves ontmoet. Dank je wel daarvoor, we zijn nog steeds samen!’
==